Najlepsze książki kucharskie – TOP 10 propozycji
Data aktualizacji 17.07.2024
Najlepsze książki kucharskie zrobią kuchmistrza nawet z kogoś, kto przypala wodę na herbatę. W dobie Internetu pełnego przepisów ta kategoria publikacji wciąż cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego – gotowanie z książek ma klimat, którego nie zastąpi żadna wirtualna instrukcja. Poznaj 10 najlepszych książek pełnych smaku, pomysłów i merytorycznej wiedzy. Dla każdego smakosza znajdzie się tutaj odpowiednia propozycja!
Jak wybieramy najlepsze książki kucharskie?
W tym zestawieniu znajdziesz różnorodne propozycje. Nie będą to tylko książki ogólnokucharskie, ale również tytuły, które zainspirują Cię do spróbowania czegoś zupełnie nowego.
By z nich skorzystać, nie musisz mieć doświadczenia z gotowaniem – znalazły się tu propozycje także dla całkowicie początkujących. Stawiamy na książki wysoko oceniane, ładnie wydane, które nie tylko kipią od merytoryki, ale również są wygodne w używaniu.
To nie jest ranking! Kolejność książek pozostaje losowa. Każda ma w sobie coś interesującego, więc kieruj się ich opisami, a nie miejscem na liście.
Książki kulinarne, które trzeba mieć – 10 smakowitych tytułów
Po kolei przeprowadzimy Cię przez propozycje publikacji wartych miejsca na kuchennym regale. Przy każdej książce umieszczamy informację o liczbie stron i średnie widełki cenowe. Pamiętaj, że ceny będą się różnić w zależności od księgarni.
Łyżka w dłoń i do dzieła!
1 – Jak to zrobić w kuchni? – James Peterson
Ta książka uratuje każdego, kto uważa się za kompletne kulinarne beztalencie.
James Peterson to doświadczony kucharz z 40-letnim stażem restauracyjnym. W tej książce dzieli się swoimi sekretami, spostrzeżeniami i praktycznymi wskazówkami, które pozwolą Ci opanować podstawowe techniki kulinarne. Skorzystają też doświadczeni kucharze, którzy wiedzą, że gotowanie mogłoby iść im szybciej i nie generować tyle bałaganu.
Peterson nie skupia się na skomplikowanych przepisach, ale na fundamentalnych umiejętnościach, stanowiących bazę dla udanego gotowania. Omawia sprzęty kuchenne, tłumaczy techniki gotowania i wyjaśnia, dlaczego w taki sposób nie wychodzi.
W swojej karierze Peterson prowadził m.in. kursy gotowania, więc jest za pan brat z błędami początkujących. Ta książka odpowiada na wszystkie pytania, które wstydzisz się zadać wskutek przekonania, że powinieneś już to umieć.
2 – Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska – Marek Łebkowski
Lekcja tradycyjnej kuchni polskiej. Twoja babcia pochwaliłaby efekty.
Dania, które wszyscy znamy, a wręcz uważamy za najlepsze na świecie, zamknięte w jednej przystępnej publikacji. Potrawy w sam raz na rodzinne spotkanie przy stole. Dobrze wiesz, jak powinny smakować, więc bez problemu określisz, czy na pewno tak ma być.
Dzięki tej książce nauczysz się, jak:
- ugotować aromatyczny barszcz czerwony,
- ulepić idealne pierogi z różnymi farszami,
- stworzyć wyborne krokiety,
- zrobić pyszne ciasto drożdżowe,
- przyrządzić tradycyjne schabowe,
- upiec karpia po żydowsku,
- …i wiele, wiele innych, aczkolwiek dobrze znanych.
Marek Łebkowski był znanym smakoszem, znawcą kuchni i sztuki kulinarnej oraz autorem ponad 100 książek kucharskich. Są wśród nich książki kulinarne, które trzeba mieć bez dyskusji – powyższa właśnie do nich należy.
W 2010 autor zmarł, ale jego twórczość do dzisiaj kształci pokolenia kulinarnych talentów. Poradniki i zbiory przepisów są nieustannie wznawiane. Łebkowski opanował polską kuchnię na poziomie arcymistrzowskim. Potrafił ją przedstawić każdemu, a współcześni wydawcy starają się przy każdym wydaniu książek.
3 – Jadłonomia po polsku – Marta Dymek
Kuchnia roślinna może być prosta, pyszna i bazować na polskich tradycjach – swojskie wcale nie musi oznaczać mięsne.
To przystępne wprowadzenie do kuchni wegańskiej. Marta Dymek udowadnia, że każdy może włączyć do diety więcej roślin, bez tęsknoty za klasycznymi polskimi daniami. Przepisy są proste – ba, w książce znajdziesz nawet takie na dania z 2-3 składników!
Składniki do receptur kupisz we wszystkich sklepach, zero egzotyki i drogich rarytasów zza dalekich granic. Autorka kładzie nacisk na gotowanie z sezonowych produktów – książkę podzieliła na 6 działów, po jednym na każdą porę roku (uwzględniła przedwiośnie i przedzimie). Odnajdziesz tutaj znajome smaki, ale bez grama mięsa – i nie będzie Ci go brakowało.
Wrażenie robi także jakość wydania, zachwalana przez recenzentów. Zakochasz się w Jadłonomii po polsku od pierwszego wejrzenia – a dalej będzie jeszcze lepiej. Gdy chodzi o wegańskie książki kucharskie, top bezdyskusyjnie zajmuje właśnie ta pozycja.
4 – Proste przepisy w 15 minut – Agnieszka Stolarczyk
Dla zabieganych pań i panów domu, którzy mimo zbyt krótkiej doby lubią dobrze zjeść.
Nie masz czasu na gotowanie, a zdrowe jedzenie to dla Ciebie priorytet? Agnieszka Stolarczyk, autorka znanego profilu instagramowego @szczypta.wanilii, ratuje Cię z opresji! Niedawno ukazała się jej książka, która przypadła do gustu nie tylko wiernym obserwatorom.
Proste przepisy w 15 minut to zbiór 120 szybkich, łatwych i pysznych dań. Wszystkie wyczarujesz w mgnieniu oka. Pożegnaj długie godziny w kuchni i przywitaj zdrowe, zbilansowane posiłki bez wysiłku. Fit-desery, niebanalne przekąski imprezowe, pożywne śniadania, lekkostrawne kolacje – z tą książką wreszcie zadbasz o dietę jak należy, bez nie mam czasu!
5 – Ziemniak. Wyznanie miłości – Ina-Janine Johnsen
Niekwestionowany król polskich stołów. Ziemniak – w jakiej formie lubisz go najbardziej? Wstrzymaj się z odpowiedzią. Przed Tobą bowiem 100 prostych i zaskakujących przepisów, w których ziemniak jest na pierwszym planie.
Będziesz w szoku, gdy sięgniesz do tej książki i przekonasz się, jak kreatywne możliwości stwarza to pospolite warzywo. Publikacja jest bogato ilustrowana apetycznymi zdjęciami, które dodatkowo pobudzają wyobraźnię i zachęcają do eksperymentów w kuchni.
To nie tylko książka kucharska, ale też podróż sentymentalna autorki. Johnsen dzieli się swoimi wspomnieniami z dzieciństwa związanymi z ziemniakami i opowiada o znaczeniu tego warzywa w norweskiej kuchni. Odkryj kartofla na nowo, a z tą książką nigdy Ci się nie znudzi.
6 – Nigella gryzie – Nigella Lawson
Skoro wybieramy najlepsze książki kulinarne, nie moglibyśmy pominąć publikacji Nigelli Lawson – przez wielu są uważane za najlepsze książki kucharskie XXI wieku. Autorką jest w końcu istna królowa brytyjskiej kuchni, gwiazda programów kulinarnych, idolka milionów gospodyń i gospodarzy. Nigella słynie z prostych, ale pysznych przepisów, które są łatwe do wykonania przez każdego. Nie znajdziesz tu skomplikowanych technik ani wyszukanych składników.
Nigella gryzie po raz pierwszy ukazała się w 2001 roku. Mimo upływu lat niezmiennie cieszy się popularnością – dorobiła się miana klasyka. Takie przepisy po prostu się nie starzeją. Wychodzą zawsze. Wymagają jedynie minimalnego nakładu pracy. Dowiedz się, jakimi potrawami Nigella Lawson podbiła serca i żołądki smakoszy na całym świecie, a zrozumiesz fenomen kobiety zwanej domową boginią.
7 – Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej – Giovanni Ballarini
Kuchnia włoska włada światem – znasz kogoś, kto naprawdę nie lubi żadnego z jej najpopularniejszych dań? Najlepsze książki kucharskie po prostu muszą uwzględniać przynajmniej jedną pozycję traktującą o kuchni Italii. Znaleźliśmy idealną!
Złota łyżka to kompendium wiedzy o kuchni włoskiej, która od wieków zachwyca prostotą i smakiem. Książka zawiera nie tylko przepisy, ale też teoretyczne wyjaśnienia, porady dotyczące doboru składników i win oraz tajniki technik kulinarnych. Przepisy ilustrują piękne fotografie.
1000 przepisów, ponad 700 stron, a za wydaniem stoi Food Editore, czyli lider włoskiego rynku książek kulinarnych. Autentyczność – 100%. Obowiązkowa pozycja na półce każdego, kto interesuje się włoską kuchnią. Innej książki kucharskiej nie będzie już potrzebował.
8 – Wielka księga ciast siostry Anastazji – s. Anastazja Pustelnik
Czy trzeba przedstawiać siostrę Anastazję? Jej książki sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy. Napisała ich aż 17, kształcąc tym samym kolejne pokolenie pasjonatów pieczenia i… zajadania!
Wielka księga ciast gromadzi ponad 400 wypieków. Ciasta, torty, ciasteczka, coś do kawy, coś na przyjęcie – a wszystko znajome! Jadłeś te przysmaki już wielokrotnie, od dzieciństwa. Ba – może nawet za nimi tęsknisz, a żaden internetowy przepis nie smakuje tak, jak powinien?
To publikacja, w której odszukasz wszystkie łakocie, jakie przychodzą Ci w tej chwili na myśl. Jeśli kochasz tradycyjne wypieki, nie potrzebujesz innej książki. Siostra Anastazja, niczym babcia-mistrzyni ciast, uczy adeptów słodkiej sztuki na każdym poziomie kulinarnego zaawansowania.
Księga będzie świetnym uzupełnieniem przytaczanego wyżej Kursu Marka Łebkowskiego. To ten sam poziom tradycji i domowości.
9 – Tak gotuje TikTok. Ekskluzywne przepisy od ponad 40 twórców i ulubione dania fanów – Gordon i Tilly Ramsay + twórcy
Jedni go uwielbiają, drudzy nienawidzą – niezależnie od tego, po której stronie stoisz, TikTok już dawno wszedł do kuchni na całym świecie.
W tej książce zgromadzono ponad 60 przepisów rodem z tej platformy. Nad publikacją czuwał nie byle kto, bo legendarny Gordon Ramsay – postrach słabych kucharzy. Razem z córką, Tilly Ramsay, napisali przedmowę do tej niecodziennej książki kucharskiej. Takie nazwisko nie znalazłoby się pod pierwszą-lepszą książką!
Przepisy są szybkie i proste – w końcu twórcy musieli przedstawić je w formie krótkich filmików. W książce znajdują się kody QR. Po zeskanowaniu przechodzimy do filmiku twórcy.
Publikacja przypadnie do gustu zwłaszcza młodszym osobom, zainteresowanym kuchnią, a przy tym żyjącym w wirtualu. Ale czy tylko im? W żadnym wypadku – tiktokowe przepisy są dla każdego chcącego wiedzieć, co w garnku piszczy!
10 – Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska – Anita Sarna, Karolina Krupecka
Przepisy dosłownie nie z tego świata. Sam pomysł, jak i wykonanie, zwalą z nóg każdego miłośnika twórczości Sapkowskiego i CD Project. Bestsellerowa propozycja, zbierająca same 5-gwiazdkowe rekomendacje. Chwalona za prostotę przepisów, klimat, narrację i dopracowanie wizualne. Nawet gdy spojrzymy na inne popkulturowo stylizowane książki kucharskie, top 1 zajmie dzieło Sarny i Krupeckiej.
Przepisy bardzo przekonująco nawiązują do świata Wiedźmina. Książka jest podzielona na działy odpowiadające poszczególnym regionom, doskonale znanym wszystkim fanom. Receptury odzwierciedlają potrawy, które pojawiły się w wiedźmińskiej sadze, jak również smakołyki, które z powodzeniem znalazłyby się na stołach Nilfgaardu czy Królestw Północy. Fotografie również wyglądają jak wyjęte prosto ze świata fantasy. Czego chcieć więcej?
Jeżeli lubisz sagę o Geralcie z Rivii, ta księga po prostu musi stanąć na Twoim regale. Nie wyobrażamy sobie także lepszego prezentu dla gotującego gracza i czytelnika fantasy!
Podsumowanie
Poznałeś fenomenalne książki kulinarne, które trzeba mieć… albo mieć przynajmniej jedną z nich! Oto kompletna lista omówionych pozycji – możesz dowiedzieć się o nich więcej na własną rękę.
- Jak to zrobić w kuchni? – dla całkiem początkujących, jak i dla chcących poprawić swoje umiejętności.
- Kurs gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska – dla początkujących adeptów tradycyjnej kuchni polskiej, jak również tych, którzy chcą lepiej gotować kultowe potrawy.
- Jadłonomia po polsku – dla zainteresowanych kuchnią roślinną, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.
- Proste przepisy w 15 minut – dla zabieganych, którym zależy na zdrowym odżywianiu i sylwetce.
- Ziemniak. Wyznanie miłości – i dla fanów ziemniaka, i dla tych, którym tradycyjny kartofel zdążył się znudzić.
- Nigella gryzie – dla każdego, kto słyszał o Nigelli Lawson, chce gotować prosto, a poza tym ciekawi go, co było na kulinarnym topie ćwierć wieku temu (i jest nadal!).
- Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej – dla fanów i fanatyków autentycznej kuchni włoskiej.
- Wielka księga ciast siostry Anastazji – kompendium słodkich przepisów w tradycyjnym stylu, zachwyci każdego cukiernika wiernego polskim ciastom.
- Tak gotuje TikTok. Ekskluzywne przepisy od ponad 40 twórców i ulubione dania fanów – zbiór przepisów trendujących na TikToku, dla nastolatków i wszystkich chcących być na czasie pod względem kulinarnym
- Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska – świetnie oceniane, klimatyczne arcydzieło dla każdego fana Geralta z Rivii.
Czy to wszystkie najlepsze książki kucharskie na rynku? Z pewnością nie – ale z równie dużą pewnością możemy je polecić. Kulinaria są tak popularnym i niewyczerpanym tematem, że wybranie perełek spośród tysięcy propozycji okazało się nie lada wyzwaniem! Nic nie stoi na przeszkodzie, byś sam je kontynuował, kiedy już przerobisz najciekawsze propozycje. Zachęcamy do eksploracji globalnej otchłani smaków – to niekończąca się przygoda!
MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:
Najlepsza restauracja na Śląsku – Restauracja “Balaton” w Zabrzu
Śląsk to region pełen kultury, tradycji i niesamowitej kuchni, która od wieków zachwyca mieszkańców i turystów. Wśród licznych restauracji, które oferują niezwykłe specjały, jedna wyróżnia się na tle innych – restauracja Balaton. Położona w malowniczym zakątku Śląska – w Zabrzu- jest prawdziwą perełką kulinarną, która […]
Jaka szynka do pizzy będzie najlepsza? Poznaj włoskie propozycje
Zastanawiasz się, jaka szynka do pizzy sprawi, że Twoje danie zyska niepowtarzalny smak i autentyczny włoski charakter? W tym artykule poznasz włoskie szynki, które idealnie komponują się z pizzą, dodając jej wyjątkowej głębi i aromatu. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego produktu, […]
Co kupić we włoskim markecie? 8 propozycji dla każdego smakosza
Włoska kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie. Wiele osób marzy o tym, aby przenieść takie smaki na swój domowy talerz. Jest to możliwe, dzięki włoskim marketom – zarówno tym stacjonarnym, jaki online. Propozycje zadowolą nawet największych smakoszy. Od świeżych produktów po włoskie przysmaki – […]
Jaki ekspres do kawy wybrać? Radzimy!
Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy to decyzja, która może znacząco wpłynąć na jakość i komfort codziennego picia kawy. Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli, które różnią się funkcjami, ceną oraz sposobem parzenia kawy. W tym artykule przedstawię Ci, jaki ekspres do kawy wybrać. Poznasz […]
Kategorie
Warto zobaczyć
Jaka szynka do pizzy będzie najlepsza? Poznaj włoskie propozycje
Zastanawiasz się, jaka szynka do pizzy sprawi, że Twoje danie zyska niepowtarzalny smak i autentyczny włoski charakter? W tym artykule poznasz włoskie szynki, które idealnie komponują się z pizzą, dodając jej wyjątkowej głębi i aromatu. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego produktu, […]
Warto zobaczyć
Najlepsza restauracja na Śląsku – Restauracja “Balaton” w Zabrzu
Śląsk to region pełen kultury, tradycji i niesamowitej kuchni, która od wieków zachwyca mieszkańców i turystów. Wśród licznych restauracji, które oferują niezwykłe specjały, jedna wyróżnia się na tle innych – restauracja Balaton. Położona w malowniczym zakątku Śląska – w Zabrzu- jest prawdziwą perełką kulinarną, która […]